26.6.12

Cara Masak Ikan Masam Manis Mama Yati

Saje je buat entri ni, senang nak ingat nanti. Hahaha... So, tak taulah kuantiti bagi setiap item, agak-agak je nanti k. Haha.

Baiklah kita mulakan yep?


Mula chop-chop semua bahan-bahan ini. Bawang merah, bawang putih, halia, bawang besar, tomato, nenas, lobak merah dan timun. Waaahhh warna-warni kan? ^^ Bawang merah dan bawang putih tumbuk lumat-lumat tau. 


Blur pulak gambar ni. Ini adalah campuran 2 sudu tomato sos, 3 sudu cili sos, gula 1 stengah sudu dan sedikit air, kacau-kacau taw.


Panaskan minyak di kuali, dan masukkan bawang yang telah ditumbuk lumat-lumat. Masukkan hirisan halia dan juga bawang besar yang telah didadu. Tumis-yumis. Tau. 


Kemudian masukkan campuran sos dan garam secukup rasa. Masukkan lobak merah dan biarkan sementara.


Sementara nak tunggu karet (lobak merah) untuk masak, kita persiapkan ikan. Sapu dengan serbuk kunyit dan garam macam biasa sebab lepas ni nak goreng pulak! ^^


Tiba-tiba dua orang lelaki Malaya Handsome masuk dapur dan makan serba sedikit yang ada. Abah kunyah terus lebihan nenas. haha... Saje je suruh abah posing kejap.


Tudiaa.... senyuman Mona Lisa. (Antara senyum dan tidak) Good shot my Canon Ixus 115 HS!


Ingredient lain (nenas, tomato, timun) dimasukkan dan dibiarkan untuk masak.


Sementara itu, goreng la ikan kerapu merapu ni. Hahhaa.. senang nak ingat nama ikan ni kan?


Haa...ni baru senyum abah. Heee :D


Lepas dah masak tu, tuang jela kuah di atas ikan yang sudah digoreng.


Siap sudeh... :)


What a work of art :')